Ticker

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Part-3 QC Notes Electrical Inspector :: ARAMCO CBT

QC Notes Electrical Inspector  Part-3


Q81.

Bonding box test station are required grounding?

Answer :

yes

Q82.

LV cable mini temp rating?

Answer :

85 degree centigrade

Q83.

Mini Conduit size?

Answer :

3/4 inch

Q84.

Snap switches rated 20A or less directly connected to ---- conductor shall be listed and marked CO/ALR.

Answer :

0

Q85.

What is Minimum rating of  power panel?

Answer :

400 Ampere

Q86.

Type MC cable shall be supported and secured by staples; cable ties listed and identified for securement and support; -------, hangers, or similar fittings; or other approvedbn means designed and installed so as not to damage the cable.                                                           
1- unistrut
2- straps
3- channel
4- cable tray   

Answer :

2- straps

Q87.

Purpose of solo Run test?

Answer :

0

Q88.

Coordination and coordinated as used in this section do not cover the …...range of overcurrent conditions?

Answer :

0

Q89.

What is the ambient temp of indoor Electrical equipment?                                                                 
1-45 C
2-55 C
3-60 C
4-75 C

Answer :

0

Q90.

The elevation of the bottom of the lowest interior cable tray shall be a
minimum of ------- above the main substation floor.

Answer :

4.6 meter

Q91.

Drill stem and test anode resistance test after how many metter was taken ?

Answer :

0

Q92.

Spring pressure type twist-on connectors, and pressure set screw connectors
with insulating caps are permitted ?                                                                                                               
1-non-hazardous locations,
2-non-industrial applications.
3-lighting and receptacle circuits in non-hazardous locations,
4- In Hazardous Location.

Answer :

3-lighting and receptacle circuits in non-hazardous locations,

Q93.

In Galvanic Area which type of Rod shall be used.?

Answer :

galvanized

Q94.

When normal light gone and required emergency light which switch tranfer the system on emergency power ?                                                                                                                                              
 A) lightning contactor
b) Emergency relay
c) emergency transfer switch

Answer :

c) emergency transfer switch

Q95.

Who is the responcible of health care facility ?                                                                                             
 1-Atorni
2-board of director
3- code of conduct

Answer :


Q96.

What we call when water is filled out in a container before it spills out?                                 

Answer :


Q97.

A vessel that hold plate electrolyte and other element of single unit called?

Answer :

sttorage battery

Q98.

When conduit is used in damp and wet location inside of the conduit what we call?             
 1-damp and wet
2- dry
3- wet

Answer :

wet

Q99.

which conductor shall be used for ground grid to grond rod?

Answer :

stranded bare copper conductor

Q100.

sprinkler are permitted at 6.5ft in switchgear room?  1-Required some jurisdiction, 2- leakage of switchgear area.
True and False

Answer :


Q101.

Fire pump Wiring Method?                                                                                                                                 
1- NM Cable
2- FMC
3- LFMC
4- EMT

Answer :

1- NM Cable

Q102.

The may cause the condition to go to alarm, allowing corrective action or an orderly shutdown, thereby minimizing personnel hazard and equipment damage.

Answer :

Monitoring System

Q103.

  The conductors supplying the primary of a transformer have an ampacity at least the rating of the over‐ current device protecting the feeder conductors.

Answer :

One-Third

Q104.

Circuit breakers used as switches in 120-volt and 277-volt fluorescent lighting circuits shall be listed and shall be marked
Circuit breakers used as switches in high-intensity discharge lighting circuits shall be listed and shall be marked as HID.

Answer :

SWD OR HID

Q105.

Where the transformer supplying the service is located outside the building, at least additional grounding connection
shall be made from the grounded service conductor to a grounding electrode, either at the transformer or elsewhere outside the building?

Answer :

ONE

Q106.

If practicable, rod, pipe, and plate electrodes shall be embedded below permanent moisture level.
Rod, pipe, and plate electrodes shall not be free from nonconductive coatings such as paint or enamel?

Answer :

FALSE

Q107.

The paralleling efficiency of rods is by spacing them twice the length of the longest rod

Answer :

INCREASED

Q108.

The ceiling support system shall be permitted to support branch-circuit wiring and associated equipment
where installed in accordance with the ceiling system manufacturer’s instructions?

Answer :

TRUE

Q109.

Round boxes shall be used where conduits or connectors requiring the use of locknuts or bushings are to be connected to the side of the box.

Answer :

FALSE

Q110.

The weight supported by any single conduit does not exceed

Answer :

9 KG

Q111.

In pull boxes or junction boxes having any dimension over, all conductors shall be cabled or racked up in an approved manner.

Answer :

1.8 m (6 ft)

Q112.

Switches and circuit breakers installed adjacent to motors, appliances, or other equipment that they supply
shall be permitted to be located higher than and to be accessible by portable means

Answer :

1.8 m (6 ft)

Q113.

Branch-circuit conductors supplying a single motor-compressor shall have an ampacity not less than 125% of
either the motor-compressor rated load current or the branch-circuit selection current, which ever is greater

Answer :

TRUE

Q114.

A conduit seal shall be required in each conduit run leaving a Class I, Division 2 location.
The sealing fitting shall be permitted to be installed on either side of the boundary within of the boundary
a: 35mm²
b: 25mm²  
c: 10mm²

Answer :

3.05 m (10 ft)

Q115.

The ground resistance of made electrodes (ground rods and/or ground grid) used for system grounding shall not exceed ____ ohm for system under 600V
a) 10     b)  15     c)   5     d) 1 

Answer :

 c)   5

Q116.

Which NEC Article related with HDPE.

Answer :

NEC-353

Q117.

Grounding and bonding article?

Answer :

250

Q118.

At pipeline transitions through asphalt or concrete, provide around the transition,
for potential monitoring soil access and CP current flow to the pipeline in the transition area

Answer :

30 cm of unpaved soil

Q119.

RMC used for Swimming pool installation

Answer :

Red brass

Q120.

Fire Pump shall be installed 18 inch above ground.

Answer :

TRUE/FALSE - 12"


Also Read :

Post a Comment

0 Comments