Ticker

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Aramco CBT Electrical Qc Questions and Answers Part-01 Free


 01) Where floodlights are installed on steel tower, the tower shall be equipped with steel service platforms located _____ below the fixtures   

Answer:

1.5m

02) In industrial lighting, poles used in process areas shall be________  

Answer:

Hot‐Dipped Galvanized 

03) Fixtures that shall be used for high‐bay or low‐bay indoor‐industrial applications –

Answer:

High‐Pressure Sodium or Metal Halide 

04) In manned switchgear rooms and control rooms, where essential activities continue during failure of normal lighting, a minimum illumination level of ______ shall be provided at 760mm above the floor. 

Answer:

100 Lux (10 fc) 

05) An indoor location that shall be provided with enclosed and gasketed (i.e. vapor‐tight) corrosion resistant lighting fixtures. 

Answer:

Battery Rooms

06) Lighting Fixtures positioned over stairways, platforms, elevated walkways and landings shall be positioned at a height of _____ (from the bottom of the fixture to the floor directly beneath).

Answer:

             2.03m

07) 7 Minimum duration of emergency lighting in the event of power failure  

Answer:

              1.5hrs. 

08) Illuminated exit signs shall be manufactured and installed in accordance with ___________ requirements.  

Answer:

NFPA 101 

09) In SAES‐P‐123 lighting standards, what is the meaning of CRI?  

Answer:

Color Rendering Index

10) IN SAES‐P‐123 lighting standards, what is the meaning of LLF?  

Answer:

Light Loss Factor 

11) Minimum maintained illuminance level of Control Room in general  500 Lux (50 fc) 

Answer:

0

12) Minimum maintained illuminance level of Process Interfaced Buildings  

Answer:

100 Lux (10 fc)

13) Minimum maintained illuminance level of Battery Rooms  

Answer:

300 Lux (30 fc) 

14) Minimum maintained illuminance level of Switchgear Rooms  

Answer:

300 Lux (30 fc) 

15) Minimum maintained illuminance level of Outdoor Switchyards  

Answer:

20 Lux (2 fc) 

16) Minimum maintained illuminance level of General Substation (outdoor)  

Answer:

20 Lux (2 fc) .

17) Minimum maintained illuminance level of General Substation (indoor) 

Answer:

50 Lux (5 fc) 

18) Minimum maintained illuminance level of Indoor Substation Operating Aisle  

Answer:

150 Lux (15 fc) 

19) Minimum maintained illuminance level of Plant Process Areas

Answer:

50 Lux (5 fc) 

20) What is the meaning of CT  

Answer:

Current Transformer 

21) What is the meaning of VT 

Answer:

              Voltage Transformer 

22) For transformer protection system, what is the meaning of 51N 

Answer:

Neutral Overcurrent Relay 

23) For transformer protection system, what is the meaning of 50/51H  

Answer:

Phase Overcurrent Relay (HV side) 

24) For transformer protection system, what is the meaning of 50/51L

Answer:

Phase Overcurrent Relay (LV side) 

25) For transformer protection system, what is the meaning of 50/51G

Answer:

Ground Overcurrent Relay

26) For transformer protection system, what is the meaning of 87  

Answer:

Differential Relays 

27) For transformer protection system, what is the meaning of 86  

Answer:

Lockout Relays 

28) Maximum ampere rating for panel board

Answer:

400A 

29) Maximum ampere rating for switch racks  

Answer:

600A 

30) Unobstructed horizontal space for switchgear

Answer:

Front=2m; back and sides=1m 

31) Unobstructed horizontal space for control gear, switchboards, transfer switches, and floor mounted adjustable frequency drives  

Answer:

Front=1.5m; Sides=1m 

32) Unobstructed horizontal space for panel boards, switch racks  

Answer:

Front=1m 

33) Cables can be used to extend the main bus of switchgear, control gear, switchboards, switch racks, and panel boards (TRUE or FALSE)  

Answer:

FALSE

34) Maximum control voltage to be used for motor space heater  

Answer:

24V 

35) In Switchgear and control equipment system, What is the meaning of AFD 

Answer:

Adjustable Frequency Drive 

36) Cable bus shall be used with power transformers if the forced cooled site rating of the transformer is greater than ________

Answer:

1200A

37) Transfer switches shall only be used in low voltage applications (TRUE or FALSE

Answer:

TRUE 

38) Panel boards shall be installed completely filled with circuit breakers and have ______ spare breakers  

Answer:

0.2

39) Panel boards shall not be installed in control gear (TRUE or FALSE)

Answer:

TRUE

40) What is the meaning of abbreviation IEC?

Answer:

International Electro Technical Commission 


More Questions :

Post a Comment

0 Comments