Ticker

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Part-02 Aramco CBT Electrical Qc Questions and Answers Free

Part-02 Aramco CBT Electrical Qc Questions and Answers Free


41) What is the meaning of abbreviation ANSI?

Answer:

American National Standard Institute 

42) What is the meaning of abbreviation NEMA?  

Answer:

National Electrical Manufacturers Association 

43) What is the meaning of IEEE?  

Answer:

Institute of Electrical and Electronics Engineers 

44) What is the meaning of ICEA? 

Answer:

Insulated Cable Engineers Association 

45) What is the meaning of NFPA?  

Answer:

National Fire Protection Association 

46) What is the meaning of UL?

Answer:

Underwriters Laboratories 

47) What is the standards used for the installation of cable trays

Answer:

NEMA VE 2 

48) What is the standards used for the design, manufacturing, and testing of cable trays 

Answer:

NEMA VE 1

49) What is the meaning of the abbreviation " XLPE" in XLPE cable  

Answer:

Cross‐linked Polyethylene 

50) Splices and terminations rated ______shall be made by personnel certified in accordance with Saudi Aramco General Instruction GI‐0002.705

Answer:

>1000V 

51) Minimum conductor size for cables rated 600V and below (control)  

Answer:

2.5mm² (14 AWG) 

52) Minimum conductor size for cables rated 600V and below (power)  

Answer:

4mm² (12 AWG) 

53) Minimum conductor size for cables rated 5KV  

Answer:

10mm² (8 AWG) 

54) Minimum conductor size for cables rated 15KV

Answer:

35mm² (2 AWG) 

55) Minimum conductor size for cables rated 35KV  

Answer:

50mm² (1/0 AWG) 

56) Minimum conductor size for cables rated 69KV

Answer:

120mm² (4/0 AWG) 

57) Maximum conductor size for cables rated above 69KV

Answer:

500mm² (1,000 kcmils) 

58) In electrical area classification, please define Class I, Zone 0

Answer:

An atmosphere which the ignitable concentration of gas are present for long          periods of time under normal operating condition 

59) In electrical area classification, please define Class I, Zone 1

Answer:

             An atmosphere which the ignitable concentration of gas are likely to be present  for short periods of time under normal operating condition 

60) In electrical area classification, please define Class I, Zone 2 

Answer:

An atmosphere which the ignitable concentration of gas are unlikely to be present under normal operating condition 

61) Unarmored type cables shall be used for voltage rated up to ________  

Answer:

1000V 

62) All threaded cable fittings including terminators (glands) for metric size cables shall have tapered (NPT) threads in accordance with ANSI/ASME B1.20.1. (TRUE or FALSE)  

Answer:

TRUE 

63) Cable glands shall be designed not to permit disconnection without the need to rotate the cable or the equipment on which the gland is terminated (TRUE or FALSE)  

Answer:

FALSE

64) Insulated grounding conductors shall be identified by the colors _____________   

Answer:

Green or green w/ yellow stripes 

65) Medium and high voltage terminations installed indoors shall have a minimum creepage distance to ground per KV line‐to‐line nominal system voltage.

Answer:

25mm 

66) Medium and high voltage terminations (operating at 2.4KV and above) installed outdoors shall have a minimum creepage distance to ground per KV line‐to‐line nominal system voltage.

Answer:

40mm

67) In outdoor plant areas, equipment and terminal enclosure shall be NEMA Type 1 and Type 2 (TRUE or FALSE)  

Answer:

FALSE

68) In outdoor plant and other industrial areas located in severe corrosive environments, the equipment and terminal enclosures shall be NEMA Type 10 (TRUE or FALSE

Answer:

FALSE

69) Enclosures and junction boxes having an internal volume exceeding ________ shall be provided with Type 300 series stainless steel breather and drain fittings, or combination of breather and drain fitting.  

Answer:

2000cm³ 

70) 70 Minimum modulus of elasticity for PVC Direct Buried Conduit  

Answer:

Type DB‐120 500,000 psi  


More Questions :

Post a Comment

0 Comments