Ticker

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Part-4 Aramco CBT Electrical Qc Questions and Answers Free Updated

 


101) For duct banks, the spacers shall provide a minimum conduit separation of ____ for 1.5 inch conduits and smaller  

Answer:

25mm

102) A type of conduit entering (from below grade) switchgear, control cabinets, and similar enclosures sitting on the ground shall be cut and threaded 50mm above finished grade level and threaded  

Answer:

Metallic

103) A type of conduit entering switchgear, control cabinets, and similar enclosures sitting on the ground shall be cut flush with finished grade level and shall have its inner edge filed to smooth radius.

Answer:

PVC

104) For underground cable systems, a precast 50mm thick red concrete tiles, red plastic tiles, or PVC coated steel fence fabric shall be placed _____above direct buried cable or direct buried conduit.  

Answer:

300mm 

105) Minimum depth of burial for direct buried cables rated over 65KV  

Answer:

1070mm

106) Minimum depth of burial for direct buried PVC rated 600V and below  

Answer:

460mm

107) Minimum depth of burial for direct buried PVC rated over 600V to 35KV  

Answer:

610mm

108) Minimum depth of burial for direct buried PVC rated over 35KV  

Answer:

760mm

109) Direct buried cables, conduits, or duct banks can be installed directly above or below parallel underground piping. (TRUE or FALSE)  

Answer:

FALSE

110) After installation and during commissioning, what is the test voltage for insulation resistance testing (megger test) of low voltage cables rated 600V, 450/750V, or 600/1000V  

Answer:

1000V DC 

111) After installation and during commissioning, what is the test voltage for insulation resistance testing (megger test) of new cables rated 5KV through 35KV       

Answer:

5KV DC

112) High‐Potential test voltage for new cables rated 5KV or 6/10KV  

Answer:

36KV DC

113) High‐Potential test voltage for new cables rated 15KV or 12/20KV

Answer:

64KV DC 

114) High‐Potential test voltage for new cables rated 35KV  

Answer:

100KV DC 

115) High‐Potential test voltage for new cables rated 69KV  

Answer:

192KV DC 

116) High‐Potential test voltage for new cables rated 115KV  

Answer:

240KV DC 

117) Minimum separation (above or below ground) between any power cable operating at above 34.5KV, and cables operating at or below 34.5KV  

Answer:

1m 

118) There are no minimum separation requirements between Power and/or Control conductors for DC or AC circuit voltages less than 1000V provided the insulation is rated at least 600V or 450/750V. (TRUE or FALSE)

Answer:

TRUE 

119) What are the two kinds of Cathodic Protection System?  

Answer:

1)     Galvanic (Sacrificial)  2.) Impressed Current 

120) Bare copper grounding conductors shall be buried in minimum depth of _______

Answer:

460mm

121) System grounding type required for 4.16KV to 13.8KKV  

Answer:

Low Resistance Type

122) The grounding resistance of made electrodes (grounding rods/or ground grid) used for system grounding shall not exceed _____ for solidly grounded systems above 600V  

Answer:

1 ohm 

123) Shields and armor of power cable shall be grounded at one end. (TRUE or FALSE) 

Answer:

FALSE

124) Motors, transformers, and generators operating at nominal voltage of 480V shall have a minimum of ______ connection to supplementary grounding electrode  

Answer:

1 (one) 

125) Minimum grounding conductor size used for equipment connection to ground rods or ground grid  

Answer:

25mm² (#4 AWG) 

126) For tank grounding, the tank shell to remote earth resistance shall not exceed 

Answer:

10 ohms 

127) Conduct the inspection with pulse type holiday detector set a _______ .  

Answer:

18,000 Volt DC 

128) Perform time‐current characteristic test by passing ____ rated current through each pole separately.

Answer:

3

129) For pipe line the negative pipe to soil ON shall be of _____ and a maximum of _____ with reference to copper/copper sulfate electrode.  

Answer:

1.2 V / 3 V 

130) An electrical system/method use to minimized corrosion __________.  

Answer:

Cathodic Protection 

131) Impressed current systems are not allowed for __________.  

Answer:

Camel crossing 

132) What is the minimum depth of direct buried grounding conductor?  

Answer:

460 mm  

133) What is mean by NGR?

Answer:

Neutral Ground Resistor 

134) What is the meaning of FPN stated at Article 250‐20?  

Answer:

AC System needs to be grounded 

135) For aluminum cable tray the expansion joints is usually required in every ____ of the straight run of the cable tray assuming a maximum temperature of 55° Celsius.  

Answer:

20 M 

136) What is the standard wire fill requirement for conduit sealing fitting?  

Answer:

25% max 

137) In class 1 division location, conduit seal fitting shall be install within _____  

Answer:

18 inches 

138) Intrinsic safety protection technique shall be permitted for equipment in ______

Answer:

  Hazardous location 

139) In Saudi Aramco installation, the minimum size of conduit shall be?

Answer:

¾ inch 

140) What is the maximum percentage of cross section in a conduit raceway can be filled containing three or more conductors?  

Answer:

0.4


More Questions :

Post a Comment

0 Comments